20.5.2017

Feta-jauhelihapihvejä ja välipalahaasteita



Taaperon vointi on pysynyt edelleen hyvänä. Ketoarvot ovat alkaneet asettua, mutta epilepsiakohtausten määrä on vaihteleva; toisina päivinä tulee vain pari kohtausta, toisina puolet enemmän. Fysioterapeuttia nähtiin kuukauden tauon jälkeen ja muutos pojan yleisvoinnissa on hänestäkin huomattava. Kehon hallinta on parantunut paljon. Mielenkiintoista kyllä, mihin kaikkiin kehitysaskeliin dieetti lopulta vaikuttaakaan ja mikä menee normaalin kehityksen piikkiin. Koko ajan tuntuu tapahtuvan jotain uutta kehitystä, mikä on mahtava juttu. 

Kevätjuhlakausi on käynnistynyt ja toisaalta pihatyötkin alkavat kutsuvat, joten kokkailutkin ovat olleet hyvin pelkistettyjä ja mahdollisimman nopeita. Silti joka viikko tulee kokeiltua jotain uutta reseptiä. Kokeilemisen arvoinen ruoka on Krebberin ohjeella tehdyt kreikkalaistyyppiset feta - jauhelihapihvit, joita tein yhtenä päivänä koko perheelle.
Pieniä ennakkoluuloja oli lasten suhteen, suostuvatko pihvejä syömään, mutta hyvin maistui. Tätä ohjetta on helppo lähteä muokkaamaan omien makutottumusten mukaan. Lisukkeeksi taaperolle keitin kukkakaalisosetta. http://www.alakarpisti.com/helpot-ja-maukkaat-feta-jauhelihapihvit/
 
Toinen kokeilu kuluneella viikolla oli tilaamani tumma leipä. Mitenhän sen sanoisi… Jo taikinan koostumus oli erikoinen ja maku vielä erikoisempi. Itse leivän tekeminen oli helppoa; jauhojen joukkoon tarvitsi lisätä vain vesi sekä mukana tullut hiiva. Leipä ei vain osunut ollenkaan omaan makumaailmaan, joten tämä jää yhden kerran kokeiluksi. 

Välipalat aiheuttavat pään vaivaa, kun ei ole löytynyt oikein mitään nopeaa vaihtoehtoa (vrt. normaalisti omenan tms. hedelmien kuoriminen ja välipala on valmis) ja toisaalta vaihteluakin saisi olla. Tuntuu pöhköltä antaa jogurttia aamulla, päivällä ja illalla. Ajoittain olemme ostaneet jogurtin seuraksi vähähiilihydraattisia mehukeittoja (on löytynyt sekä Valion että Lidl:n valikoimista). Huono puoli on, että mehukeitot on makeutettu aspartaamilla, ja maku on sen mukainen, mutta vaihtelun vuoksi suon välillä senkin. 

Vielä on löytämättä myös välipala, mikä olisi helppo ottaa esim. kylä- tai kauppareissuille mukaan. Asiaa vaikeuttaa pojan syömisen ongelmat, joten mitkään naposteltavat, kuten pähkinät, eivät ole vaihtoehto. Parempaa vaihtoehtoa etsiessä mukana kulkee (jälleen) soijajogurttia pähkinämurskalla.

Kotona ollessa tulee toisinaan tehtyä välipalaksi varmasti kaikille ketoperheille tuttu minuutin sämpylä, mikä on maukas vaihtoehto.
 
1-2 rkl margariinia
0,6 dl mantelijauhoa
½ tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Sulata margariini pienessä mikron kestävässä kupissa. Sekoita muut ainekset joukkoon. Kuumenna täydellä teholla noin minuutti. Valmis sämpylä on kostea, mutta kuivahtaa nopeasti. Kumoa kuuma sämpylä lautaselle. Anna jäähtyä. 

Sämpylän voi viipaloida ja laittaa päälle haluamiaan päällisiä, kuten rasvaa, kinkkua ja juustoa.

Lopuksi jaan avokadoherkun ohjeen, jos joku tykästyy tähän. Minusta tämä on hyvä välipala kenelle vain. Taaperomme maisteli tätä useampana päivänä ja ilmeet kertoivat, ettei ole aivan varma onko tämä herkkua. Nyt viimeisimmällä maistelukerralla kävi hyvinkin selväksi, ettei tämä kuulu hetkeen meidän välipalavalikoimaamme. Mutta kokeile, ehkä se on sinun makuusi.   

Avokadoherkku (n.1 g hh/annos)
70g kypsää avokadoa
35ml vispikermaa
hiukan lime- tai sitruunamehua
ripaus makeutusainetta

Soseuta avokado sauvasekoittimella. Lisää limemehua ja sekoita. Lisää lopuksi kerma. Makeuta makeutusaineella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti