18.12.2018

Jouluista kipuilua

Joulu alkaa olla melkoisen lähellä. Jouluruoat mietityttää. Yhden illan surffailun aihe olikin mitä tänä jouluna ketogeeniselle ruoaksi. Mitä isommaksi poika kasvaa, sitä enemmän sitä miettii, miten antaisi samankaltaisia makunautintoja kuin mitä me muut syömme. Hiilarien vähyys rajoittaa niin paljon. Mitään kun ei voi syödä määräänsä enempää. Toisaalta poika ei ole semmoiseen tottunutkaan, mutta hieman omaatuntoa meinaa kaivaa, kun toinen katselee vieressä muiden ahmiessa kuin maailman lopun edellä. Kuitenkin saman pöydän ääressä olisi mukava istua porukalla, mutta pienimmällä on lautanen tyhjä huomattavasti aiemmin kuin toisilla.

Tämän hetken ateriasuunnitelma on, että teemme aattona uunissa parsakaali-kukkakaaligratiinia ja lisäksi lautaselta löytyy kinkkua. Jotta omatunto vähän rauhoittuisi, käymme juustohyllyn kautta kokoelman hiilarittomia juustoja, joita voi huoletta syödä reilummin pitkin joulua. Makeammat herkut koemme hankalimmaksi. Netissä on toki tullut vastaan mm. vähähiilaristen pipareiden ohjeita, mutta niitä tarvitsee muokata vielä omaan käyttöön sopiviksi, ettei hiilareissa mennä yli. Yhtenä vaihtoehtona on kehitellä jotain vähähiilarisesta suklaavanukasjauhosta.
Muutama päivä aikaa vielä miettiä ja laskeskella. Katsotaan, mitä tässä vielä keksitään.




Koska uusia reseptejä ei ole tullut aikoihin lisättyä, niin täytyy lopuksi kertoa tämän päivän ahaa-idea päivällistä miettiessä. Mukava annos porkkanalettuja tuli porkkanaraasteesta (2 g hh), soijamaidosta (1dl = 0 g hh), kananmunasta ja psylliumista (2-3 rkl). Lopputuloksena viisi täyttävää lettua ja tyytyväinen poika. Ensi kerralla voisi toki niitä mausteitakin muistaa laittaa... :)


Nyt mukavaa joulun odotusta! Ehkäpä jotain kuvia ruokapöydästämme ilmestyy joulun jälkeen.

4.11.2018

Kalkkuna-Cheddar-Uunimunakas


Suomen lasten kotiruoka- kirjasta löytyi kalkkuna-cheddar-uunimunakkaan ohje, mikä olikin aikalailla sellaisenaan sopiva ketogeeniselle. Varsin maukasta munakasta välipalaksi tai ruoaksi koko perheelle.

Kalkkuna-Cheddar-Uunimunakas
6 kananmunaa
½ dl maustamatonta jogurttia (soijajogurtti 0 g hh)
50g savukalkkunaleikkelettä
50g cheddarjuustoa
1 kevätsipulin varsi (tämän jätin pois)
3-4 kierrosta mustapippuria myllystä
ripaus suolaa

voiteluun 1 rkl öljyä

Kananmunat ja jogurtti sekoitetaan tasaiseksi seokseksi. Lisätään leikattu savukalkkuna, cheddarjuusto (ja viipaloitu kevätsipuli). Maustetaan seos pippurilla ja suolalla. Voidellaan vuoka öljyllä ja kaadetaan seos vuokaan.
Paistetaan munakasta uunin alasosassa  175 asteessa 20 minuuttia tai kunnes seos on hyytynyt ja pinta on saanut väriä.


Munakkaassa on hyvin vähän hiilihydraatteja, kun kiinnittää huomiota jogurtin, kalkkunan ja cheddarin hiilareihin. Oheen voi tehdä porkkanaraastetta, kurkkua, tomaattia yms. salaattiaineksia, joista lasketaan annokseen kuuluvat hiilarit.















Kertomatta on jäänyt muutaman viikon takainen verikokeissa käynti. Muutoin tulokset olivat hyviä, mutta elimistön ph-arvo oli aavistuksen alle suositusarvon. Tämä lienee proteiinipitoisen ruoan vaikutusta. Yleensä ihmisen ph-arvo on enemmän emäksinen kuin hapan. Lääkärin mukaan elimistön happamuus voi näkyä mm. hengityksessä, mikä voi muuttua raskaammaksi. Pidemmän päälle myös pituuskasvu voi hidastua ja luuston vahvuus heikentyä. Vaikka pojan muutos veriarvoissa on hyvin pieni, asiasta keskusteltaneen vielä ravitsemusterapeutin kanssa, miten ph-arvoa voidaan ruoan avulla nostaa ylemmäs. Ihmeellinen on ihmiskeho. Todiste jälleen siitä, ettei ole ihan sama mitä syöt.

30.9.2018

Ostosretki

Projekti "pitäisi joskus kokeilla" sai taas uusia haasteita, kun lopultakin pääsin tutkimaan Ruohonjuureen, mitä kaikkea sieltä voisikaan löytyä testattavaksi. Tällä kertaa matkaan tarttui kurkumalla maustettuja merilevälastuja, Kookosmannaa ja Heraproteiinia. 

Merilevälastuissa hiilihydraatteja on 0,1g /100g, joten ne olisivat hyvä vaihtoehto hetkiin, jolloin tarvitaan jotain helppoa naposteltavaa. Makutestissä poika maistoi lastuja hieman epäröiden, mutta suostui lopulta syömään pari lastua. Omaan suuhun paperin ohuet lastut maistuivat kalalta. 

Kesken testin poika huomasi kinkkupaketin ja ilmaisi napakasti haluavansa mieluummin lihaa kuin merilevää. Hmmm....Ehkä vielä ei luovuteta, vaan kokeillaan näitä toistekin. Päätetään sitten jääkö tämä paketti ainokaiseksi ostokseksi.

Kookosmanna on itselle aivan uusi tuttavuus. Erinäisten blogien ja tuotetietojen mukaan kyseessä on herkku, jota voi lusikoida vaikka suoraan suuhunsa. Kookosmannasta (=kookossose) voi tehdä kookoskermaa tai -maitoa sekoittamalla mannaa veden kanssa. Lisäksi sitä voi käyttää smoothieissa, leivonnassa jne. Hiilihydraatteja tässä Foodinin kookosmannassa on 7,35 g/100g.
Vielä ei olla ehditty testata tuotetta ruoanlaitossa, mutta ajatuksena on kokeilla kookosmannaa esim. broilerikastikkeen pohjana.

Heraproteiini on myös uusi tuttavuus. Itse ostin pussin leivontaa ajatellen. Jälkikäteen huomasin, että hiilihydraattien puolesta Foodinin tuote ei ole paras mahdollinen, sillä hiilihydraatittomampiakin (alle 1g hh) vaihtoehtoja olisi tarjolla. Mutta katsotaan, mitä näistä saadaan aikaan.

Näistä kokeiluista sitten toisen kerran. Ensin täytyy löytää/keksiä sopivia reseptejä, joita lähteä kokeilemaan. 




13.9.2018

Chian siemenien huuma

Ajatuksissa on ollut jo pidemmän aikaa, että täytyisi kokeilla paljon kehuttuja chian siemeniä. Jutusteluhetki ravitsemusterapeutin kanssa nosti ajatuksen taas esille ja oli kiiruhdettava ostoksille. Joskus olen jonkun pussin kyljen tiirannut ja jotenkin päätellyt, että hiilareita on liikaa ja siemenet kalliita. Pahanlaatuinen ajatusvirhe tai jotain...? Siemenien käyttömäärä jää niin pieneksi, jonka myötä myös hiilarien määrä jää mitättömäksi. Meillä olevissa siemenissä on 100g:ssa hiilareita 3,8g. Ei siis paljon mitään.

Siemenillä kerrotaan olevan paljon erilaisia terveysvaikutuksia mm. kolesterolin laskemisesta osteoporoosin estämiseen. Siemenet sisältävät Omega-3 ja 6-rasvahappoja, kalsiumia, kuituja ja proteiinia. Ei voi olla kuin hyvä aines kokeilla.

Chian siemenet ovat olleet näin viikon testauksen jälkeen positiivinen kokemus. Iltaisin on tehty aamupalajogurtti marjojen ja siemenien kera (½ rkl) valmiiksi tekeytymään jääkaappiin. Aamulla poika on saanut tuhdimman aamupalan, jolla porhaltaa päivän vauhteihin.

Siemeniä on kokeiltu myös mantelimaidon (0gh) kanssa, jolloin tulee valkoista nk. vanukasta. Tähän on lisätty vielä mansikoita 24g (=2g hh). Täyttävää herkkua, joka maistuu myös itselle. 

Leivontaankin siemeniä voi käyttää, mutta vielä ei olla ehditty yhtään reseptiä testata. Siihen voidaan palata myöhemmin.













 

Loppuun täytyy lisätä vielä unohdettu kuva kesältä, 3 -vuotiaan syntymäpäiväkakusta. Maailman helpoin juustokakku ja päivänsankari oli erittäin tyytyväinen. Joskus tähän ruokavalioon on syytä suhtautua kieli poskessa..

26.8.2018

Syksyn tuulia


Syksyn arkirutiinit on saatu käyntiin. Päiväkodissa oli onneksi vastassa tuttu, huippu omahoitaja, joten ruokavalion toteuttaminen on jatkunut entiseen tapaan. Toki keittiön väki tekee ruoan, mutta hoitajilla täytyy olla myös tietämystä antaessaan ruoat pojalle. Päiväkodin monien hoitajavaihdosten myötä voidaan olla todella iloisia ja helpottuneita, ettei tarvinnut alkaa selittämään pojan sairaushistoriaa ja ruokavalion käyttöä aivan alusta. Tämmöisiä asioita arvostaa nykyään aika paljon.

Lomalla teimme Pärnun reissun ja melko hyvin siitä ruokailujenkin puolesta selvittiin. Ensimmäisenä iltana käytettiin aikaa tutkien läheisen kaupan tarjontaa. Nauruksi meni, kun tajusimme, ettemme olleet selvittäneet etukäteen, mitä hiilihydraatit ovat viroksi. Siinä sitten vertailimme eri tuotteiden kylkiä ja päättelimme, mitä sen on lopulta oltava: süsivesikud. 

Kasvikset ja kananmunat löytyivät helposti, mutta juustot ja lihavalmisteet eivät olleetkaan niin yksinkertainen juttu. Pienen etsinnän jälkeen löytyi nakkeja, joita voitiin käyttää ja lopulta löytyi myös nollahiilarista juustoa. Näillä aineksilla teimme vuokrakodeissa mm. munakkaita ja nakkikeittoa. Kotoa olimme ottaneet aamu- ja iltapalajogurtit mukaan, mikä osoittautuikin jälleen hyväksi asiaksi, koska ainakaan pienistä marketeista emme löytäneet mitään vastaavia tuotteita.  

Mutta tosiaan, kaikille pidemmille reissuille lähteville neuvoksi, että kannattaa perehtyä paikalliseen sanastoon edes sen verran, että sopivat tuotteet löytyvät hiukan helpommin. Itsestään selvänä pidettyä englantiakaan kun ei joka tuotteessa välttämättä lue.  

 









Hyvä löytö olivat pienet hedelmäsoseet, joita voitiin käyttää jogurttien seassa.




Reissun jälkeen nostimme hiilihydraattien määrää jälleen yhdellä. Nyt päivän kokonaismäärä on siten 12 g hh/pvä. Aluksi ketoarvot laskivat, ollen hädin tuskin 2, mutta pikkuhiljaa arvo on tasoittunut takaisin 2-3 välille. Kohtaustilanne on ollut vaihteleva, mutta nyt ollaan saatu nauttia pitkästä aikaa myös täysin kohtauksettomistakin päivistä. Tämä taas on vaikuttanut heti pojan touhuiluun; vauhtia on riittänyt ja into oppia uusia asioita on lisääntynyt. Näin ollen monissa asioissa on menty eteenpäin.

Lopuksi laitan linkkiä uuteen kansainväliseen suositukseen Ketogeenisen dieetin toteuttamisesta lasten epilepsian hoidossa. Sen kummemmin en ala suosituksen sisältöä tähän nyt avaamaan, vaan toivottelen mukavaa viikon alkua kaikille!

4.7.2018

Ärsytystä...


Blogikirjoittamisessa on ollut pitkä tauko. Vuoden kokkailun jälkeen iski hetkeksi tietynlainen väsymys/ärsytys niin dieettiä kuin koko epilepsiaa kohtaan. Poikasen vilkastuttua on jouduttu vahtimaan entistä enemmän, ettei ylimääräisiä syömisiä livahda suuhun. Joitakin raivareita on saatu nähdä, kun toisen lautasella olisikin mielenkiintoisempaa syötävää kuin omalla. 
Myös lomasuunnitelmia tehdessä moni ajatus tyssäsi siihen, ettei rohkeus riitä lähteä summassa jonnekin, missä ei ole varmaa ruokailujen onnistumisesta.

No, ärtymyksestä päästyä homma jatkuu niin kuin ennenkin. Päätettiin tosin, että kun dieetti laitetaan päätökseen, palkitsemme itsemme kunnon reissulla. Näin ainakin haaveilemme.  

Täysin kotiin emme tyydy jäämään tänäkään kesänä vaan lähdemme piakkoin Pärnuuhun. Hotellimajoitukset eivät ruoanlaiton vuoksi tulleet kysymykseen, joten nyt on varattu asuinhuoneisto, jossa voidaan kokkailla. Perusraaka-aineita uskomme Pärnusta löytyvän yhtä lailla kuin Suomestakin. Joitakin meillä usein käytettyjä ruoka-aineita tuskin tulee kaupoista löytymään, mutta varioidaan tämä reissu jotenkin. Vaaka kainalossa pärjää aina. :D

Edellisen postauksen jälkeen muutimme kokonaishiilihydraattimäärää eli nostimme yhden annoksen 3g hh. Muut ruoat ovat edelleen 2g hh. Ajatuksena on, että nostaisimme lähiaikoina vielä toisenkin annoksen tuohon kolmeen. Iltaisin ketoarvot ovat olleet reippaasti yli kolmen, lähes neljä. Vähän enemmän siis kuin ennen (mitä korkeampi lukema, sitä syvempi ketoosi). Itsellä on pieni tuntuma, että pojan kohdalla ketoosin ollessa korkeampi, kohtauksiakin on tullut enemmän. Mutta kuten sanottu, tähän ei ole mitään sen kummempaa todistetta olemassa, oma tuntuma vain. 


Päärynää 1 g hh
Extragramma hiilihydraattia on käytetty usein jälkiruokaan; pieni pala banaania, omenaa, päärynää tms. Jälkiruoka-annokset eivät todella ole isoja, mutta näin poika saa maistella ”uusia” makuja.











Tämmöisiä kuulumisia tällä kertaa. Ehkäpä ensi kerralla on kerrottavana uusia matkakokemuksia. 








8.4.2018

Muka- lohilasagne



Koekeittiössä ollaan kuvainnollisesti (onneksi) liekeissä. Tuli niin loistava ruokakokeilu! 

Kaltaisten Facebook-ryhmässä suositeltiin netistä löytynyttä ”Vähähiilihydraattinen lasagne”- ohjetta. Pastan korvikkeena tässä ohjeessa on käytetty munakaslevyä. Kyseisellä ohjeella voi korvata kaiken pastan. Paloittelee vain levyn haluamaansa muotoon; levyiksi, nauhaksi..

Vaikka kyseessä onkin vähähiilihydraattinen ruoka, ketogeeniselle hiilareita kertyy herkästi vielä liikaa (sipulit, tomaattimurska, kerma). Niinpä reseptiä tarvitsee tuunata omien tarpeiden mukaan. 

Koska itsellä iski laiskuus ja halusin päästä tällä kertaa mahdollisimman vähällä laskemisella, jätin kaiken mahdollisen hiilihydraattipitoisen pois. Jääkaapista löytyi reilu annos lohta, joten syntyi ajatus lohilasagnesta (vai lohimunakkaasta..) jauhelihakastikkeisen sijaan. 

Pastan ja juustokastikkeen tein ohjeen mukaisesti. Sen sijaan että olisin paistanut kaksi pellillistä levyä, tein vain yhden vähän paksumman levyn. Tuorejuustona käytin Koskenlaskijan levittyvää, mikä on täysin hiilihydraatitonta. 



Pellillisestä munakaslevyä tuli 16 "lasagnepalaa", joten pienellä mietinnällä yhteen annokseen ajattelin tulevan kaksi palaa. 

Munakaslevy
8 kananmunaa
250 g tuorejuustoa (Koskenlaskija 200g)
1 dl psylliumia (annetaan turvota 10 min)

Juustokastike
2 dl Ruokakerma (4,7 g hh)

200 g Koskenlaskija levittyvä (0 g hh)

valkopippuria

Lohen paistoin pannulla ja maustoin tillillä ja suolalla.  

Uunivuokaan laitoin alimmaksi munakaslevyt, keskelle lohen ja juustokastikeen. Päälle levyjä, juustokastiketta ja Emmental-juustoa (0 g hh).
Paistoaika n.50 min, 175:ssa asteessa.

Tuli maukasta ja täyttävää. Maistui omaankin suuhun sen verran hyvälle, että yksi annos lähtee huomenna eväsrasiaan töihin mukaan. 


Yhteen annokseen tuli hiilihydraatteja lopulta noin 0,7 grammaa, joten kylkiäiseksi on mukava raastaa esim. pala porkkanaa.