20.4.2017

Mitä syödään?


Blogissa on aika alkaa kertomaan tarkemmin, mitä ruoka-aineita Modifioidussa atkinsin dieetissä voi käyttää ja millaisia ruokia meillä on viime aikoina laitettu. Pääpaino on rasvassa sekä lihassa, kanassa ja kalassa, joita saa syödä rajattomasti. Kananmuna on myös yksi käytetyimpiä ruoka-aineita, mutta se ei ole täysin hiilariton, joten useampia syödessä tämä on otettava huomioon. Lisukkeissa, kuten kasviksissa on vaihtelevasti hiilihydraatteja, joten sopivat määrät on aina laskettava ja punnittava. Karkeasti rajaten vihreissä kasviksissa, kuten kesäkurpitsassa, kurkussa ja parsakaalissa on vähiten hiilihydraatteja. 


Ruokia valmistaessa käytetään reilusti rasvaa ja valmiisiin annoksiin lisätään vielä öljyä. Rasva ja erityisesti sen laatu synnyttää ihmisissä paljon tunteita. Tämäkin on aihe, josta ei tunnuta pystyvän keskustelemaan asiallisesti, vaan monesti keskustelut menevät tiukaksi juupas-eipäs-väittelyksi. Meillä käytetään yleisten suositusten mukaisia rasvoja, enkä aio tästä käydä sen kummemmin väittelemään.


Olemme saaneet sairaalasta monia reseptejä, joiden mukaan nyt aluksi on kokkailtu. Lisäksi olemme löytäneet useita lapsiperheillekin sopivia reseptejä Elviira Krebberin kirjasta ”Parantava ketoosi- terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla”. Kirjassa reseptien yhteydessä on kerrottu proteiinien, rasvojen, hiilihydraattien ja kalorien määrät annosta kohden. Toki kokkaillessa on jälleen laskettava määrät niillä tuotteilla, joista itse on tekemässä ruokaa.  




Sairaalasta ovat peräisin myös taulukot, joissa on kerrottu yleisimpien raaka-aineiden hiilihydraattimäärät. Netistä löytyy THL:n ylläpitämä sivusto Fineli, josta voi hakea elintarvikkeiden koostumuksia. Sivut ovat vain jääneet meillä vähälle käytölle, koska olemme kokeneet ne hankalakäyttöisiksi. Ehkä se on vielä harjoittelun puutetta..


Tuntuu helpoimmalta lähteä kertomaan tarkemmin aamu- ja iltapalasta, mitä meillä syödään. Kuten jo aiemmin kerroin, taaperomme on tottunut syömään aikuisen annoksen aamu- ja iltapuuroa, kera marjojen ja maidon (yhteensä noin 70 grammaa hiilihydraatteja). Nyt tuon annoksen korvaa soijajogurtit, joihin lisäämme joko marjoja tai pähkinöitä +Fun lightia sekä lorauksen ruokaöljyä (yhteensä 2 grammaa hiilihydraatteja). Tämän lisäksi annamme reilusti nestettä (vettä/light-mehua/soija- tai mantelijuomaa), jota pitäisi päivän mittaan mennä lapsen painoon perustuen reilun litran verran. 



Vaihtoehtoina aamu- ja iltapalalle voisivat olla erilaiset mukileivät mikrossa tai munakkaat. Meillä on päädytty täysin jogurttiin, koska sen kanssa saamme helpoiten annettua lääkkeet. Pelkkä jogurtti ei kuitenkaan riitä tällä hetkellä viemään energisen taaperon nälkää, joten annamme useimmiten lisäksi täysin hiilaritonta kalkkunaleikettä ja juustoa, joita voi syödä rajattomasti. Leikkeleitä ostaessa täytyy olla tosin tarkkana, sillä yllättäen leikkeleistä suurin osa sisältää jonkin verran hiilareita.


Marjat ja hedelmät ovat olleet meille aina todella tärkeä osa ravintoa ja siksi aluksi harmittikin, ettei näitä voida jatkossa juuri käyttää. Olemme kuitenkin yllättyneet positiivisesti, ettei meidän ole tarvinnut luopua marjoista täysin, vaan olemme saaneet sujautettua ne edelleen lautaselle. Käytännössä reilu ruokalusikallinen mustikoita tai pari lusikallista vadelmia sisältää gramman hiilihydraatteja. Kuulostaa vähältä, mutta on ihan mukava annos antamaan makua ja vitamiineja. Hedelmistä olemme luopuneet, avokadoa lukuun ottamatta. 


Ruokien mittailu on vieläkin aiheuttanut ajoittain harmaita hiuksia, mutta kun katsoo sitä kaikkea hyvinvointia ja iloa, mikä meidän kodissamme on lisääntynyt viime viikkoina, ei voi olla kuin tyytyväinen että tähän on lähdetty.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä hienosta blogista, aihe on todella tärkeä minulle, koska meillä on menossa tutkimukset ja edessä mahdollisesti sama ruokavalio hoito. Meillä on myös vaikea hoitoinen epilepsia lapsella ja lääkkeet ei pure tarpeeksi. Minua pelottaa hirveästi miten meillä tämä ruokavalio tulisi onnistumaan, koska poikamme on muutenkin hyvin tarkka syömisestään esim kalan syö purkista, kun en saa muuten menemään mitenkään. Jään mielenkiinnolla seuraamaan ja nappaan ohjeita kokeiluun, jos niitä julkaiset. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta. Mukava huomata, että vertaisiakin alkaa löytämään blogin äärelle. :)
      Onhan tämä opettelemista, mutta ajan myötä tuntuu helpommalta. Ammattilaisia kannattaa hyödyntää. Myös vertaisilta ollaan saatu monia hyviä neuvoja. Luulen, että aika moni kamppailee löytääkseen sopivia ruokia juuri omalle lapselle. Joskus se on vain niin pienestä kiinni, että löytyy sopivat.
      Me pidettiin ennen dieetin aloitusta muutama päivä ruokapäiväkirjaa, jonka ravitsemusterapeutti katsoi ja yritti muuttaa ruoat ketoversioiksi. Sitten jos/kun dieetistä on päätetty, uusien makujen maistattelu kannattaa. Voihan olla, että niistä löytyykin jokin uusi suosikki. Meillä kävi niin mantelijuoman kanssa, kun aiemmin juominen ylipäänsä oli ongelma.
      Tsemppiä teille! Ajatustyölle kannattaa antaa aikaa. Luulen, että tämä on ainakin meillä ollut meille vanhemmille haastavampaa kuin lapselle. :)

      Poista